«Ναύς» (= πλοίο) και «Πήγνυμι» (=κατασκευάζω) είναι οι λέξεις που συνθέτουν το όνομα της Ναυπάκτου από το 1104 π.Χ.

Η Ναύπακτος συνδυάζει αρμονικά το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και την διατήρηση του παραδοσιακού της ύφους. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε ένα παραλιακό ύψωμα του συγκροτήματος των βουνών της Ναυπακτίας, απέναντι από την Πελοπόννησο, ανάμεσα στους Δελφούς και το Μεσολόγγι.

Έντονη είναι η παρουσία εντυπωσιακών ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων όπως το βενετσιάνικο λιμάνι και το απόρθητο κάστρο με τις πέντε αμυντικές ζώνες. Κάνοντας έναν περίπατο στα πλακόστρωτα καλντερίμια από το λιμάνι προς το βενετσιάνικο κάστρο της, έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε, το Ρολόι, τον Πύργο του Μπότσαρη, την οικία Τζαβέλα, το Ασκληπιείο. Η κορυφή του κάστρου θα σας ανταμείψει με την μοναδική θέα που κόβει την ανάσα όταν θα αντικρίσετε τον Κορινθιακό κόλπο, παλιότερα γνωστό ως «κόλπο της Ναυπάκτου», όπου διεξήχθη μια από της μεγαλύτερες ναυμαχίες την ιστορίας, η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Το γραφικό λιμάνι της πόλης οριοθετείται από δυο βραχίονες του κάστρου, οι οποίοι με δυο πύργους κλείνουν την είσοδο του. Εκεί δεσπόζουν τα αγάλματα του Γεωργίου Ανεμογιάννη ονομαστού μπουρλοτιέρη του 1821 που βρήκε μαρτυρικό θάνατο ύστερα από επιχείρηση πυρπόλησης τουρκικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συγγραφέα του «Δον Κιχώτη», που τραυματίστηκε σοβαρά στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) αχρηστεύοντας το αριστερό του χέρι.

Η απαράμιλλη ομορφιά της πόλης, οι μαγευτικές ακρογιαλιές του Κορινθιακού σε συνδυασμό με την παραμυθένια φύση της Ορεινής Ναυπακτίας, το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και η ζεστασιά των ανθρώπων, καθιστούν την Ναύπακτο τον ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.